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March 24, 2021 
 

Dear Commissioners, 
 
On March 3, 2021, I circulated a letter summarizing the key points of Legistar item# 21-1273, 
known as the Joint Committee Meeting Ordinance (hereinafter, the “JCMO”). Since my letter, my 
staff and I had an opportunity to speak with you and your staff regarding the JCMO. I value and 
thank all of you for your questions, input, and recommendations regarding the JCMO. We 
considered those questions, input, and recommendations to further amend the JCMO in key areas 
to clarify certain proposed processes based on our conversations. My staff will send the newest 
version of the JCMO for your review. We highlighted the latest additions to the JCMO in yellow 
and green for ease of review. Many of the changes include referencing “joint committee” or “joint 
committees” in parts of Cook County’s municipal code (hereinafter, the “Code”) where 
appropriate.  
 
However, there are several substantive changes to the JCMO, as follows: 
 
In Section 2-71, “Definitions”, the JCMO defines a joint committee; including this definition in 
the appropriate section of the Code. 
 
In Section 2-103, “Quorum required for meetings of the Board, its Committees, Joint Committees, 
and Subcommittees”, the JCMO defines the quorum needed to conduct a joint committee meeting. 
The JCMO defines two (2) possibilities regarding achieving quorum for joint committee meetings. 
Pursuant to Section 2-103(d), Scenario 1 involves a joint committee comprised of committees 



and/or subcommittees which are not committees of the whole. Each comprising committee and/or 
subcommittee must have a quorum of its committee members present at the joint committee 
meeting in order to achieve quorum for the joint committee meeting. Additionally, a Commissioner 
will count towards the quorum for each comprising committee of a joint committee if he or she 
sits on two or more of the comprising committees of the joint committee. Pursuant to Section 2-
103(e), Scenario 2 involves at least one comprising committee being a committee as a whole. In 
this scenario, the joint committee achieves quorum if the there are enough Commissioners present 
to achieve quorum for the committee as a whole. This requirement for Scenario 2 aligns with the 
ideology of both efficiency and collaboration behind joint committee meetings since a committee 
as a whole has the highest requirement for quorum. 
 
In Section 2-109, “Committees, generally”, the JCMO defines how to form a joint committee. 
Pursuant to Section 2-109(a)(7), The JCMO requires written consent from the chairpersons of all 
comprising a joint committee. The written consent must detail the specific item or items forming 
the basis for forming the joint committee. The joint committee chairs must submit the written 
consent to the Secretary to the Board, the President of the Board, and the Commissioners, no later 
than two days prior to the County Board, committee, subcommittee and/or special committee 
meeting for which the Board, a committee, a subcommittee, and/or a special committee may call 
the item or items forming the basis of the joint committee. Forming a joint committee is an 
intentional exercise of collaboration between Commissioners; therefore, consent is crucial. 
 
Section 2-109(a)(7)(b) defines what the comprising committee chairpersons must include in their 
written consent, including but not limited to: (1) the item or items forming the basis for forming 
the joint committee; (2) the intention of all consenting committee chairpersons to refer the listed 
items to the formed joint committee; (3) the names of the comprising committees and comprising 
committee chairs; (4) which comprising committee chair will preside over the joint committee 
meeting; and (5) other such information and details relevant to the efficient execution of the joint 
committee meeting. Furthermore, Section 2-109(a)(7)(d) mandates joint committees must have 
written consent amongst the comprising committee chairs around specific items to consider. This 
provision is unlike the provisions which allow for committees, subcommittees, and/or special 
committees to form via a resolution or ordinance by the Board. This limiting language for forming 
joint committees will increase collaboration, and transparency amongst Commissioners while 
simultaneously ensuring the authority of the comprising chairpersons over their respective 
committees remains intact. 
 
In Section 2-109(j), “Referrals to committees”, the JCMO defines when the Board may refer an 
item to a joint committee. The JCMO states the Board may refer an item to a joint committee, 
“provided the joint committee’s comprising committee chairs written consent, prior to the Board’s 
motion to refer the item or items, stated the joint committee’s intention to receive the item or items 
by referral. Thus under the JCMO a referral of an item or items to a joint committee will occur as 
follows: 
 



1. Chairs of comprising committees will execute a letter of consent identifying the item or 
items for which they agreed to form a joint committee; 

2. The Chairs will disseminate the letter of consent to the Board, President, and Secretary; 
3. The Board, during the main Board meeting, will refer the item or items, previously detailed 

in the joint committee written consent letter, to the joint committee; 
4. The item or items will go to the joint committee for the joint committee to meet at the call 

of the presiding joint committee chair. 
 
This process is replicable for committees, subcommittees, and/or joint committees which may refer 
an item to a joint committee, provided the joint committee formed to discuss and address those 
specific items. Again, this stresses the importance of the intentional exercise of collaboration 
between Commissioners to form a joint committee. 
 
In Section 2-109(m), “Joint committee meeting actions incorporated into comprising committees 
and/or subcommittees’ minutes”, the JCMO defines how to report the actions of a joint committee. 
The Secretary to the Board will incorporate the actions of a joint committee into the committee 
and/or subcommittee minutes of each comprising committee and/or subcommittee of the joint 
committee. This ensures the Secretary to the Board can continue to utilize the reporting method of 
standard meetings we currently receive. The Secretary to the Board will include the items received 
and acted upon by a joint committee, pursuant to Section 2-109(m), referencing the date, time, 
quorum, and detailing the difference between these items and other items heard exclusively by the 
comprising committees in their respective minutes. This ensures both efficiency and transparency 
as the Secretary to the Board will not need to substantively alter its current reporting mechanism 
and this allows all comprising committees to have a record of the joint committee actions for which 
their respective committees took part. 
 
Lastly, in Section 2-111, “Items pending in committee at conclusion of term”, the JCMO defines 
what happens if a joint committee fails to discharge an item or items before a Board term ends. 
The Secretary to the Board will receive and file the item or items should the joint committee fail 
to discharge them, as the Secretary to the Board would do with items from other standing 
committees, subcommittees, and/or special committees. However, since the JCMO does not create 
standing joint committees, upon failure to discharge the item or items and the Secretary to the 
Board’s receiving and filing of the item or items, the joint committee will dissolve at the end of 
the term. 
 
I cannot overstate how valuable and important your input was towards these latest JCMO 
amendments. Your continued dedication to communication, collaboration and action is 
commendable. Our municipal code is silent regarding whether the Board of Commissioners has 
the power to hold joint committee meetings. The JCMO will expressly grant this power; however, 
exercise of the power will be discretionary. The JCMO currently sits in the Rules Committee but 
we anticipate calling this item in April. My Chief of Staff La’Mont Williams will be in touch with 
you and your staffs should you desire to discuss these latest changes. On behalf of Commissioner 



Deer, Commissioner Suffredin, and myself, I look forward to your support for the Joint Committee 
Meetings Ordinance. 
 
Thank you, 
 

 
Commissioner Bill Lowry – 3rd District 
Chairman of Cook County Cannabis Commission 
 


